Водорасло Спирулина

Какво точно представлява водораслото Спирулина?

Какви хранителни вещества съдържа Спирулина?

Спирулина е вид синьо-зелено водорасло (цианобактерия), което живее на нашата планета от много милиони години. Името си едноклетъчното водорасло получава заради своята форма – гледано под микроскоп то наподобява на спирала. В наши дни все повече хора, които спазват здравословен начин на живот включват в храната си Спирулина заради доказаните му полезни свойства за човешкия организъм.

Водораслото Спирулина е крайно издръжливо растение, чието местообитание е алкалната среда. Именно поради тази причина от древността водораслото се използва за профилактика и лечение на стомашно-чревния тракт. Спирулина е идеално средство срещу заболявания като гастрит и стомашна язва.

Полезните свойства на водораслото Спирулина произтичат от мощните биологични активни компоненти, които влизат в неговия състав. Растението съдържа голямо количество хлорофил, оказващ мощно въздействие на имунитета на организма.

Спирулина е прекрасно средство за изчистване на организма. Водораслото бързо извежда шлаките и токсините на мазнините извън тялото. Тъй като Спирулина не позволява натрупване на излишни килограми, то е предпочитано естествено средство за отслабване.
Най-полезно е водораслото да се приема на гладен стомах. Тогава то се усвоява изцяло от човешкия организъм само в рамките на 15-20 минути.

На Международна конференция по проблемите на храненето, организирана от ООН, водораслото Спирулина е признато за “храна на бъдещето” заради уникалния си състав и благотворното влияние върху човешкия организъм.
Цианобактерията Спирулина е способна да преработва енергия от слънчевите лъчи посредством фотосинтеза.

Известно е, че още древните ацтеки от Мексико са добавяли Спирулина в храната си. В нашето съвремие водораслото добива голяма популярност, след като американската космическа агенция НАСА решава да изпрати това уникално по съдържанието си растение в Космоса.
Супена лъжица с водораслото Спирулина (7 грама), стрито на прах, съдържа 20 килокалории и 1,7 грама въглехидрати, около 1 грам мазнини – в това число Омега-6 и Омега-3 мастни киселини в съотношение 1,5:1, а също така и:
– белтъчини – 7 трама;
– витамин B1 – 11 % препоръчителна дневна норма;
– витамин B2 – 15 % препоръчителна дневна норма;
– витамин B3 – 4 % препоръчителна дневна норма;
– мед – 21 % препоръчителна дневна норма;
– желязо – 11 % препоръчителна дневна норма.

Наред с това, в указаното количество Спирулина на прах се съдържат магнезий, калий и манган, както и малки количества от други небходими за човешкия организъм елементи.
Белтъчините, съдържащи се във водораслото Спирулина, притежават много по-добри показатели от яйчените белтъчини. В белтъчините на Спирулина се съдържат всички необходими на организма аминокиселини.

Вашият коментар