В света на ръчните инструменти – част I

ръчни инструментиВ малко случаи потребителите са запознати със света на ръчните инструменти, освен ако не сте автомонтьор или друг специалист използващ в ежедневната си работа инструменти. Днес ще се постараем поне малко да отворим вратата към света на тези така често използвани както в работата, така и в къщи инструменти.

 

  • Гаечни ключове – това са най-често познатите ви както по име така и по-форма инструменти. Има два вида които можете да намерите – едностранни които са с единични размери от типа на 10, 11, 12 и т.н и другия вид двустранни чиито размери са от типа на 10-12, 12-13 и т.н. Това са най-употребяваните инструменти чиято единствена цел и затягане на гайки и болтове както за професионалисти, така и за домашна употреба.
  • Звездогаечни ключове – втория по известнос и употреба вид инструменти които се използват в ежедневната работа на един автосервиз примерно, като при тях е съчетан гаечен ключ и звезда в другия край, размерите им са единични и ще намерите от 5 та чак до 41 примерно. В не редки случаи има и звездогаечни специални или тип раптор, които са леко отрязане откъм гаечния край, като техния вид и форма е за по-бързо натягане на гайки, друг вид са звездогаечни тресчотни които също са често използвани и съчетават в себе си два вида инструмент, тресчотка и гаечен ключ. Ще намерите и по-малко известни от типа на звездогаечен за заоблена гайка и т.н.
  • Лула – това са третия по вид и използване видоме ключове които са са двоен размер от типа на 8-9, 12-13 и т.н. Имат и вариант за едностранни такива, но това са предимно големите размери и при тях особенното е , че са вече с удължения тип тръби които вървят към самия ключ, използват се за затягане на по-големи размери гайки където се изисква и по-голяма сила.
  • Водопроводни или тръбни ключове – това от името се подразбира, че са ключове използвани при направата и ремонт на водопроводни инсталации, като при тях особенното е, че размерите им са в цолове, поради простата причина, че и самите ПВЦ тръби с в тези размери.
  • Звезда – това само по себе си се подразбира, че са под формата на звезди – 12 ръба, намират се под формата на двойни размери от типа на 10-12, 19-22 и т.н., като по форма може да са прави или леко извити тип банан, зависи за какво ще се ползават.
  • Клещи – всеки знае какво е това чудо наречено клещи, но в съзнанието на потребителя изниква обикновенно тип комбинирани клещи, а има поне още дузина непознати за вас видове клещи. Ето и някои от по-често използваните видове – секачки, служат за отрязване на кабели, тел и т.н., зегер клещи – външини ил вътрешни, прави или криви служещи за закрепване на зегерки, дългоустни прави или криви, клещи тип трета ръка и т.н. Често използвани в строителстовото са клещи тип арматурни, по името се подразбира и за какво се използват, както и клещи тип керпеден.
  • Имбусни ключове – това са така наречени ключови тип шестен използвани за развиване на болтове с вътрешен шестостен, като разновидност може да се намерят двустранни, с Т дръжка, като и тип отвертка.

Вашият коментар