В света на ръчните инструменти – част II

  • ръчни инструментиОтвертки – това са вида инструмент без които нито едно домакинство или професионалист не може. Освен по размер и вида на върха на отвертката, от типа на плоски, кръстати или двойно кръстати, тези инструменти могат да бъдат ударни, за електродвигатели и т.н. Предлагат се в не редки случаи и под формата на комплекти, като са включени няколко от най-разпространените и използвани размери плюс фазомер. Може да намерите и такива които са със сменяеми накрайници, но това са тип хоби и не са много разпространени.
  • Камъни за гедории – това са различни по цолаж и размер вид инсрументи които в съчетание с тресчотка, удължител или рамо спомагат за притягане или развиване на гайки и болтове. Пример – тресчотка от типа на ¼, 3/8, ½, ¾ или 1” в съчетание със същите по размер камъни, в не редки случаи може да ги намерите ив комплект, от където идва и самото название Гидория. Може да намерите като стандартен тип камъни, то и такива които се водят ударни и са черни на цвят, използвани най-често в съчетание с друг тип инструмент от вида на гайковерт – използат се при смяна на гуми или там където се изисква голямо натягане. Има и специфични камъни от типа на TORX, XZN, E, RIBE и т.н.
  • Ножици – често използван вид инструменти. Ще намерите от типа на ножица за ламарина, ПВЦ тръби, пластмаса, арматура и т.н. като не е задължително да ги притежавате.
  • Ролетка – ето това вече е 100% задължително да присъства както във всеки дом, така и в куфара с инструменит на професионалиста. Можете да ги намерите в размери от 1 метър, 2, 3 та чак до 10 метра. Имат различен клас на точност който за домашна употреба е без значение, а професионалистите използват лазерни с които се постига изключителна точност до милиметри.
  • Секач – това е вид инструмен използван както в строителството, така и в къщи. Няколко на вид – плоски, заострени, строителни, всички имащи за цел или отрязване или изкъртване на нещо.
  • Чук – ръчен инсрумен вариращ от 0,300 грама до 10 килограма задължителен за присъствие в дома и в куфара на професионалиста.
  • Пила – вид ръчен инструмент който може да е за дърво или за метал, в зависимост от това за какво ще се използва е и вида му, но винаги имащ за цел да се отнеме известна част от даден материал, било то дърво или метал. Като тип биват плоски, квадратни, обли, полуобли или триъгълна, в зависимост от типа на работа се избира и профила на пилата.
  • Свредло – това също е неизменна част която трява да присъства във вашия дом, като най-често се използват от типа на свредло за бетон или за метал.

 

Ако тръгнем да описваме всички видове може би няма да ни стигне времето, а и би Ви доскучало, но все пак ще споменем още няколко макар и само по име без описание – ножовка, нивелир, менгеме, кози крак, лостове, щанги, чертилка, куфар за инструменти … стига толкова, че наистина ще Ви доскучае.

 

В заключение на всичко изписано дотук бихме препоръчали ако нямате да си закупите следните видове инстументи: отвертки – три, четири на брой от типа плоски и кръстати, гаечни ключове – един комплект от 6-32 ще свърши идеална работа, чук, рулетка 5 метра и един чифт комбинирани клещи. Притежавате ли това ще се справите с всеки един проблем възникнал в къщи или с личния автомобил. Дано сме били полезни с написаната статия.

Вашият коментар