За летенето на дронове в България.

Чували ли сте за дронове? Може да сте виждали някъде, да сте ги гледали по сайтовете или пък да имате един. За тези от вас, които не знаят какво е дрон – това е подобрена версия на хеликоптер, които може да снима с камера уникални снимки от високо и вместо една перка, той има 4. Изглеждат готино, има различни модели с различни функции, но най-основната е снимки от високо.

Кои използва подобни техники? Понякога, може да срещнете фотографи и техните имена, например Митко Димитров и някакъв клип заснет от него. Получават се наистина уникални кадри. Тези дронове са най-добре използвани, когато има някакво събитие – шествие, честване или празник.

Това за което искаме да говорим за дроновете.

В някой държави по света има забрани за летенето на дронове на определени места, вероятно и в определено време. Хората в тези държави трябва да търсят нови и нови места, които все още не са забранени за снимане. Предполагаме, че ако този тип технология навлезе в България, ще има също сериозно проблеми. Технологията естествено леко полеко се разпростира из страната, но няма все още сериозно последствия от използването на дронове или пострадали хора (все пак никой не се е возил на дрон).

Управляването на дрон обаче, може да ви се стори доста сложно, защото е така! Препоръчваме на всеки начинаещ да отиде на място, което не е заобиколено от растителност или сгради – открито поле би било най-добре. Така, ще имате място да се упражнявате, да практикувате кацанията (повечето дронове имат автоматична функция за кацане) и да тренирате за скорост.

Знаете ли, че има състезания с дронове?

И защо да няма? Ако има състезания с радио управляеми колички, защо да няма и за дронове? Това вероятно е спорт, които ще се развие в следващите няколко години, когато дроновете станат по-лесни за поправяне, по-достъпни от гледна точка на цена и когато се разширят техните функции.

Някой от дроновете на пазара в момента предлагат време на летене около половин до един час максимум. Ще си кажете, че това е доста малко, но ако снимате археологически обект от високо например, няма да ви трябва филм от дрон с дължина два часа! Нека да не забравяме и факта, че камерите на дроновете не записват звук, тъй като единственият звук, които могат да чуят е от перките на моторите.

Вашият коментар