Зелето – кисело и полезно

Дали има по-традиционна „зимна салата“ за българите от киселото зеле? Освен като мезе или част от автентичните български рецепти, киселото зеле е и много полезно за здравето. Няма да обръщаме внимание на конкретна техника за приготвяне, всеки си има собствена или пък сега я открива.

Зелето е богат източник на витамин C. Този витамин, който обикновено приемаме на таблетки с шепи през зимата, всъщност може да се осигури по съвсем естествен начин. Освен за имунитета, аскорбиновата киселина действа като антиоксидант и заздравява кръвоносните съдове.

Изобилства от никотинова киселина. Тя няма нищо общо с никотина, а е едно от имената на витамин B3. Той е много важен за нормалното протичане на реакциите в организма и поддържа красотата на косата и кожата.

То е богат източник е на микроелементи – магнезий, цинк, желязо и калий. Подобрява обмяната на веществата и вида на кожата.

Един често пренебрегван или малко известен факт е, че киселото зеле е естествен пробиотик. Съдържащите се в него полезни бактерии, нормално образуващи се при ферментацията, подкрепят здравето на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт. Възстановяването на равновесието между полезни и вредни (болестотворни) бактерии е важно за комфорта и здравето. Добре известно (най-вече от практиката), е че зелевият сок подобрява перисталтиката и е подходящ за хора със затегнат стомах.

С по-горните му качества е свързан и детоксикиращият му ефект върху организма. Неутрализира свободните радикали и извежда отпадните вещества по естествен начин.

Киселото зеле е идеално за включване в диети за отслабване. То е нискокалорично и засища за дълго глада. Може да се консумира като част от ястие или отделно като гарнитура.

И, разбира се, то е ефективно средство за борба с махмурлука. Не е случайно, че е толкова разпространено и се консумира най-вече около празниците.

Както се вижда, този популярен по нашите ширини зеленчук, може да бъде използван и като лек.

Вашият коментар