Злоупотребата с наркотици и наркотичната зависимост – различия

Хората от всички сфери на живота, независимо от социално положение, възраст и раса, могат да развият наркотична зависимост. Докато някои от тях контролират употребата и прибягват до наркотици умерено, като начин да се отпуснат след тежък ден в офиса или скандал с половинката, то други тотално губят контрол над ситуацията. Злоупотребата с наркотици събужда силно чувство на безпомощност, изолираност и раздразнителност.

Първата крачка, след като осъзнаем че имаме проблем, е да се информираме как злоупотребата с наркотици преминава в пристрастяване. Това ще ви даде по-добро разбиране как най-добре да се справите с проблема и да възстановите контрола над живота си.

Като за начало, причините, поради които хората прибягват към наркотични вещества са безброй много – някои експериментират с тях за развлечение, защото приятелите го правят, или да облекчат проблеми като стрес, тревожност, физическа болка или депресия.
Нещо, за което много хора си затварят очите е факта, че не само нелегалните наркотици, като кокаин и хероин, могат да доведат до злоупотреба и пристрастеност. Лекарствата с рецепта, като болкоуспокояващи, сънотворни хапчета и транквиланти, могат да причинят подобни проблеми.

Днес, в световен мащаб, предписаните болкоуспокояващи, заедно с марихуаната, са наркотиците, с които се злоупотребява най-много.

Злоупотреба с наркотици

Злоупотребата с наркотици е свързана с момента, в който човек осъзнава, че това има отрицателен ефект върху здравето и благополучието му, но въпреки това продължава да употребява наркотици системно.

Ето и някои от основните проблеми, които настъпват в резултат от злоупотребата на наркотични вещества:

• Използване на наркотици в ситуация, в която човекът създава потенциална опасност за себе си или за други (по време на шофиране и т.н.)
• Поява на сериозни социални проблеми в резултат на употребата на наркотици (загуба на стари приятели, враждебно отношение към семейството и т.н.)
• Поява на значителни затруднения с паметта

Наркотична зависимост

Зависимостта от наркотици възниква, когато човек е изградил толерантност към определено лекарство или лекарства. С толерантността идва и необходимостта да се консумират по-големи количества от наркотика.

Ето и някои от основните детайли, свързани с наркотичната зависимост, за които е добре да се оглеждате:

• Изграждане на толерантност към лекарството. Това може да се изразява в необходимостта от приемане на все по-големи количества от лекарството, за да се постигне желания му ефект.
• Симптоми на „отнемане“. Те могат да включват физически и психологически симптоми като гадене, безсъние, раздразнителност, мускулни болки и т.н. Продължителността на тези симптомите е строго индивидуална, но като общо правило те продължават между два до пет дни.
• Невъзможността да се спре приемането на въпросния наркотик.
• Индивидът приема все повече от наркотичното вещество с течение на времето.

Признаването, че имате проблем е първата стъпка по пътя към възстановяването. Тя изисква огромна сила и кураж. Ако сте готови да потърсите помощ, можете да преодолеете зависимостта си и отново да изградите здравословен и пълноценен живот за себе си.

В Терапевтичен център „Жива“, например, отделяме нужното време, за да разберем степента на проблема ви, да оценят вашите нужди и цели и след това да изработим ефективен план, който да ви помогне да намерите (и завършите) пътя към успешното възстановяване.

Вашият коментар