Иконите у дома – правила и съвети

В много християнски семейства е нормално да има икона. Според правилата от канона, иконата трябва да бъде поставена с гръб към изгрева на слънцето и да може да се вижда от всеки, който прекрачи прага на дома.  Много хора поставят кадило. Според правилата, то трябва да гори постоянно, както и вярата на човек. От съображения за сигурност обаче хората го палят по време на празници или за кратко в сутрешните часове.

Задължително в домашния иконостас да присъства иконата на Христос. Тя трябва да е най-голяма и да бъде сложена над всички останали.  До нея, отляво можете да поставите иконата на Богородица. Ако искате да заченете или да имате лесно раждане, то иконата на Богородица трябва бъде с Младенеца.  Вярва се, че по този начин двойките, които не могат да имат деца или пък имат проблемно зачеване, ще получат помощ и покровителство от Божията майка.

Във всяко семейство ще видите различни икони. Това е така, защото членовете почитат определени светци. Най-често това са светците, чийто имена носят или пък по някакъв начин дадения светец им помогнал и те като почит го поставят в дома си, за да ги покровителства.

Друга икона, която е покровител на семейството е иконата на свети Мина.  Тя може да бъде чудесен подарък, ако имате близки или приятели, които са се сдобили с нов дом.

Ако имате членове от семейството и не само, които са болни, то тогава в стаята на болния трябва да поставите иконата на свети Пантелеймон. Смята се, че той е светеца на здравето и много бързо болният ще се изправи на крака. Разбира се, изцелението от иконата, както и от всички други не се дава самоцелно. Тяхната цел е да укрепят човека в неговата вяра и да помогнат да душата му да премине през различните изпитания на живота, тъй като тя е единственото нещо, което остава след смъртта.

Източник: https://ikonite.bg/

Вашият коментар