Казанлък и празника на розата

kazanlukКазанлък е сред най-прекрасните градове в България, а през пролетта е особено специално място, което си струва да посетите. Особено по време на празника на розата. Традиционният розобер, който се провежда тук, вече повече от 110 години е празник на цветята, розите, плодородието и красотата. Ако искате да си подарите едно уникално пътуване, свързано с история, култура, музика, танци и разходки сред красива природа, вашето място е именно Казанлък.

По традиция от средата на май до средата на юни в Казанлък се чества Фестивала на розата. Това е един от най-веселите и пъстроцветни фестивали, провеждани в България. Събитието е свързано с изключително атрактивни и интересни мероприятия, които си струва да се видят — международен фолклорен фестивал, ритуален розобер, избор на царица Роза, карнавално шествие, фестивал на виното, многобройни концерти, изложби, паради и танцови фолклорни представления.

Фестивалът започва на 13 май с традиционното избиране на Царица Роза. Следва първото ритуално бране на розите в село Ръжена, Кънчево, Розово, Горно Черковище и другите села край Казанлък. На 20 май ще бъде отворена и улицата на занаятите — невероятна възможност да се запознаете с вековни традиционни, както и с някои вече забравени такива. Само тук можете да се пробвате и вие самите, проверявайки своите умения и таланти.

Междувременно на 4 юни се провежда фестивала виното — Розе 2016, по време на който можете да дегустирате различни български вина. На същия ден любителите на националната кухня, ще имат възможност да се запознаят с богатата история на обредните хлябове, традициите при тяхното приготвяне, както и да дегустират различни хлебни изделия.

Туристите, които изберат Казанлък за своята почивна дестинация, особено по време на празника на розата, ще имат възможност да се запознаят не само с уникални местни традиции свързани с брането и варенето на розите, а и с любопитни детайли свързани с местната кухня, приготвянето на прочутата розова ракия и розово сладко, да опитат интересни местни ястия и сладкиши, а също и да се докоснат до древната история на града.

Китният Казанлък предлага разнообразие от културни и исторически паметници, така че няма да скучаете. Можете да посетите тракийската гробница, да разгледате етнографския комплекс в града, или да се запознаете с древната история на Казанлък и околностите му в местния исторически музей. Запалените природолюбители пък могат да се насладят на препълнения по това време на годината язовир „Копринка”, а при хубаво време и тихи води, през водите му да видят древния Севтополис, който се намира на дъното на водния басейн. Край язовира, който е любимо място за риболов, се намира и хотел-ресторант „Комплекс Лазур“ — прекрасно място за отдих и почивка. Семействата ще разполагат тук с целия комфорт, от който имат нужда по време на престоя си, а влюбените двойки и приятелските компании ще открият едно страхотно кътче, където да прекарат вълнуваща ваканция.

Комплексът има стратегическо разположение не само по отношение на Казанлък и язовир „Копринка”. От тук минават и туристическите маршрути свързани с Долината на царете край Казанлък. Докоснете се до невероятната древна история на Казанлък и посетете древните гробници на царете, които се намират в района. Това несъмнено ще бъде изживяване, което ще помните цял живот.

Вашият коментар