Какво трябва да знаем за крепежните елементи

крепежни елементиКрепежни елементи, какво е това? Най-просто казано това е всичко това което Ви трябва за да закрепите или сглобите нещо. В тази статия ще се опитаме да напишем по нещо за най-използваните продукти от тази необятна сфера.

  • Винтове за дърво – това е може би най-срещания и най-използван продукт от семейството на крепежните елементи. С навлизането на готовите решения в мебелната индустрия от типа сглоби си сам, било то кухня, секция или готова спалня, със закупуването на тези продукти сте срещали и пакет с нужните крепежни елементи. Винтовете за дърво са няколко вида – най-често с фрезенкова глава тип на захвата PZ, но има и такива с полуобла глава. В редки случаи се използват и от типа мебелен винт, от името на който се подразбира, че предимно влиза в употреба при сглобяване на мебели. Можете да намерите и винтове тип Торнадо, особенното при тях е, че имат видия – тип свредло за по лесно пробиване на дървения материал.
  • Винтове за метал – това са друг вид най-използвани видове винтове като при тях освен разликата, че се използват за захващане на метал, идва и разнообразието по така нарачения DIN, примерно DIN 7504 P, 7504 N, 7504 K, това са винтове от типа самопробивни, като самите те пробиват метала преди закрепването. Внтове от типа на DIN 7981 или 7982 се водят самонарезни, като разликата с предишните е, че се изисква предварително пробиване на метала преди монтаж, като специалистите занимаващи се с монтаж знаят кой-за какво се използва.
  • Винтове за гипсокартон – с навлизането на бързите конструкции от гипсокартон тези видове винтове са доста употребявани като има няколко вида: рапидни винтове най-често черни на цвят с които се захваща гипсокартона за металните профили, самопробивни винтове, винтове с едра резба предимно за закрепване на гипсофазер или за гипсокартон към дърво, винтове тип копче и т.н.
  • Винтове за пластмаса – това са най-рядко използваните винтове и няма да им отделяме голямо внимание.
  • Винтове за директен монтаж – използват се за закрепване на дограма или директен монтаж в тухлени и итонг стени, от там идва и името за директен монтаж, най-често размера им е 7,5 х дължината на винта, със захват тип Torx или PZ като с подходящ накрайник и винтоверт се завиват директно.
  • Патентен винт – това е вид с шестостенна глава и резба, използва се предимно са свързване на дървени конструкции и направа на покриви, като в комбинация може да се използват и метални планки.
  • Покривни винтове – това са винтове по DIN 7504 тип К с неопренова шайба. Приложението им е за закрепване на покривни покрития било то Ондулин или проста ламарина, като с неохпреновата шайба се цели да не се допуска вода до дървената конструкция на самия навес или покрив.
  • Машинни винтове – това са винтове с метрична резба приложението на които е както в индустриалното машиностроене, така и в мебелната и други индустрии. Има различни винтове като единствената разлика е формата на главата, фрезенкове, цилиндрична, обла, полуобла и т.н. като размерите са едни и същи от М2 до М50 примерно. Материала от който са направени е най-различен, стоманени, месингови, неръждаеми и т.н. Интересен факт е, че примерно в хранително вкусовата промишленост всички винтове са от материала INOX.
  • Гайки – това е другия скрепителен елемент при повечето видове сглобки, където има винт с метрична резба има и гайка, материала за изработване е както вече писахме за винтовете.

 

От написаното дотук би трябвало да вземете предвид, че най-разпространените и употребявани винтове в домашни условия са тези за дърво, а в индустрията истроителството всички останали. Дано сме Ви били полезни с написаното в тази статия, ако Ви се налага да използвате крепежни елементи и закупуване на такива, ако не винаги можете да намерите помощта на специалист в тази сфера.

Вашият коментар