Какъв размер часовник да си купя?

избор на часовник
Както и при други стоки, така и при часовниците през годините е имало промени в разбиранията за техния дизайн и размери. Ако до преди време са били предпочитани по-малките часовници, то през последните години все повече популярност придобиват по-големите. Днес има дамски часовници с диаметър на корпуса над 30 мм, а при мъжките вече е нещо обичайно размерите му да надвишават 40 мм. Според големината си часовниците се делят на три основни категории – мъжки, дамски и такива, предназначени за младежи.

Изборът на съответен размер е символ за конкретни стилови предпочитания. По-големите часовници създават усещане за почитател на малко по-авангарден и атрактивен стил и са по-подходящи за млади хора. Важи особено за моделите, при които се наблюдава прекаляване в тази насока.  Мнозина предпочитат часовници с по-голям диаметър на корпуса, защото при тях  четивността на информацията е по-лесна, отколкото при продуктите с по-скромни размери. Така или иначе всичко зависи от гледна точка на клиента.

Следването сляпо на модните тенденции, когато даден аксесоар иначе не е подходящ, едва ли би го направило комфортен за носене за дълъг период от време. При носенето на часовници с по-големи размери се забелязват и някои недостатъци.  Така например, те са по-тежки.  Един модел с диаметър на корпуса от 44 мм и със стоманена верижка може да тежи почти 150 грама. Освен това устойчивостта на удар при тези часовници е по-малка. Веднъж ударени, при тях опасността от счупване е реална.

Не всички модели с по-големи размери имат и по-големи механизми. Обикновено в малки механизми са вместени множество функции, което означава, че те са по-натоварени  и могат да се счупят по-лесно. Механизмите на редица модерни кварцови часовници с голям диаметър на корпуса са твърде малки. При някои от тях, които имат и по-особена форма, има опасност от по-лесно проникване на вода по време на плуване. Като цяло, този тип модели са по-слабо устойчиви на влиянието на водата.

Не на последно място трябва да се има предвид, че размерът на часовника трябва да съответства на възрастта, пола, големината на китката, естеството на работа и навиците на своя притежател. За възрастните хора не е особено подходящо да носят  модели с твърде големи размери.  Според общоприетите разбирания мъжките модели са с диаметър на корпуса около 33-40 мм, а дамските – 23-30 мм.

За да изберете правилно своя нов часовник и за да получите професионални съвети посетете izbrah.com, там ще намерите полезни съвети, когато опрете до покупка.

Вашият коментар