Къде в България е най-чистият въздух?

В България все по-често се говори за наситеността на фини прахови частици в атмосферата. Проблемът е сериозен и благодарение на стотици любители от цялата страна, се въведе модул, който всеки може да инсталира, и благодарение на което да се проследи какво е замърсяването на въздуха в даден град, квартал, зона.

Здравето на хората в най-рисков етап през зимните месеци бива влошено именно поради това замърсяване, което редица институции казват, че е замърсено поради паленето на печки. Често ставаме свидетели и на това, че прекалено много превозни средства замърсяват атмосферата и водят до замърсяване.

Истината е някъде между редовете, но според нас най-големият причинител на замърсен въздух е мръсотията по улиците, презастрояването и липсата на системи за пречистване на въздуха в гъстонаселените места.

Ако желаете да участвате в проекта, може да потърсите в Интернет „уред за анализиране на фините прахови частици“ и ще Ви  се визуализират доста резултати, които да дадат яснота как точно да сглобите собствена станция.

Съществуват и редица сайтове, които показват в реално време положението. Такъв е сайтът airsofia info.

Не това е тема на разговорът ни, а градът, който е най-чист в България.

Градът е Батак.  Счита се, че най-здравословен и кристално чист въздух полъхва наши и надлъж по цялата Баташка планина. Тя е част от Родопския масив. Πиĸ в чиcтoтaтa нa въздyxa e зaceчeн и в paйoнa нa близĸия язoвиp Бaтaĸ.

Зимните месеци е важно събота и неделя да се прекарва далеч от големите градове. По възможност на вили, планински курорти, планински преходи.

Проблемът с качеството на въздуха става все по-сериозен и се надяваме да се вземат спешни мерки, тъй като сериозно е застрашено човешкото здраве на хората в критична възраст.

Вашият коментар