Лечебни Български билки

билкиКакто знаете билките имат лечебни свойства и се използват като алтернативни методи от векове. Кои са най-известните и използвани български билки. В тази статия ще Ви запознаем с някои от тях без да ги подреждаме и класираме.

Бъз е универсална билка, силна, използва се при лечение на редица болести, действа като имуностимулатор, помага при ракови заболявания. Използват се корените, листата, цвета или плодовете, както в сурово състояние, така и под формата на сироп или чай.

Бял равнец е една от най-често използваните билки, като името му идва от древността и гръцкия герой Ахил. Прилага се при лечение на кръвоизливи, менструални болки, менопауза, като ще го намерите както с наименованието женска билка, така и мъжка билка заради магическите му способности.

Маточината е много полезна билка намираща приложение пир силен стрес и напрежение. Една или две чаши чай от тази билка на ден ще Ви успокои и направи деня ви прекрасен. Съдържа холин, витамин С, танини и др.

Коприва, едва ли има някой който от малък не знае за действията на тази билка. Богата на желязо спомага за премахване на шлаките в организма. Използват се както корените, така и листата. Намира приложение в редица готварски рецепти, както и за направата на чай.

Ранилист е малко известна билка ценена още от хайдушко време заради лечебните и свойства. Засилва имунитета, помага при изтощение, има отслабващо действие и се използва за намаляване на излишните килограми. Името е познато още и като Раковче.

Невен е една от най-старите български познати билки и до днес. Спомага пир лечение на стомашно чревни заболявания, гастрит, колит, както ипри кожни проблеми.

Жълта кантарион – широко разпространена и използвана билка. Отвара от нея спомага за лечение на нерви, стомах, и т.н. Има поверия, че пази нивите от градушка. Младите растения имат по-силно действие отколкото изсушен.

Това са само част от необятния свят на билките. Използвайте ги за направа на чай или мехлеми, отвари и т.н. като в повечето случаи ще избегнете употребата на лекарства.

Вашият коментар