Малка черна рокля

Малката рокля е универсална дреха, която можем да облечем когато няма какво да облечем. Легендарната Коко Шанел е създала малката черна рокля като базов елемент от гардероба на всяка жена, като дори не е предполагала, че нейното „изобретение” ще бъде актуално повече от 90 години! Нека разгледаме детайлно тази рокля и да преценим нейните предимства.

Пет правила на малката черна рокля

  1. Първоначално малката черна рокля е била с дължина под коляното, тъй като Коко Шанел е смятала коленете за най-несексуалната част от женското тяло. Естествено, по нейно време мини роклите и мини полите, които активно се носят в наше време, тогава просто са били неприемливи. Днес малката черна рокля в буквалния смисъл е още „по-малка”.
  2. Малката черна рокля не трябва да има декоративни детайли – волани, набори, якички, маншети. Днес се предлагат черни рокли в най-разнообразни варианти и с умопомрачителни модели, но малката черна рокля трябва да бъде максимално изчистена.
  3. Обувките към малката черна рокля трябва да закриват пръстите, препоръчва се да се обуват черни чорапогащи. За топлото време подхождат красиви сандали.
  4. От украшенията Шанел е предпочитала перлите, особено за празнична вечерна рокля. Съвременните моделиери допускат най-различни бижута и аксесоари, но най-удачни са висящите обеци, а също така красиви брошки.
  5. Последното правило е, че няма никакви правила. Всичко, което е създала Шанел е универсалността на тази рокля и елегантността, която тя придава на жената, облечена в нея. За почти век история от нейното създаване, малката черна рокля се е трансформирала многократно в зависимост от модните тенденции. Изберете простата, класическа кройка и няма да сбъркате.

Особено за вечерен повод малката черна рокля създава загадъчен и шармантен образ, прави фигурата да изглежда стройна, без да отвлича вниманието от самата жена. А знаем, че не дрехите красят човека, а обратното.

Малката черна рокля на Шанел е била с ниска талия и прав силует, с три четвърти ръкави и обикновено обло деколте. Всяка фигура в такъв тоалет изглежда перфектно. Роклята е била едновременно достатъчно затворена, за да подчертае достойнствата на пълната фигура и в същото време – свободна, за да подчертае крехкостта на стройната жена.

Днес най-популярният модел малка черна рокля е правата рокля. Но вие можете да изберете модел с презрамки, или тип удължена тениска, вталена рокля с леко разкроена пола, с квадратно деколте, с пола – лале или тип бюстие.

За ежедневието малката черна рокля може да се носи по съвсем различни начини. Първи вариант: типичен кежуал стил – дънков елек, яке без ръкави, кожени кафеви сандали на ток и чанта с дълга дръжка тип „пощенска”. Втори вариант: Тоалет за деловата дама в пастелни тонове с класически обувки лодка деколте и вталено сако.

Дори да имате само една рокля в гардероба, с подходящите аксесоари всеки ден можете да изглеждате различно и стилно, в зависимост от повода.

Вашият коментар