Мъглижки манастир „Св.Николай Мириклийски“

мъглишки манастирСпоред древни предания манастир Св.Николай Мирлийски е основан от цар Калоян през далечната 1197 година. Повод за това е победата му над кръстоносците край днешен Мъглиж, а средствата са дарени от царя.

През годините на Османската империя не един и два са случаите, когато местните са крили децата си в манастира. Един от най-паметните такива е през 1623 година когато еничарски предводител на име Склав дошъл за събиране на кръвния данък, след скриване на децата от монасите, те били изклани, като така са загинали монаси като Стефан, Богослов, Атанасий и Гервасий.

Манастира е бил и едно от местата където е отсядал дякона Левски. В северното крило е запазено и до днес жилището където е отсядал и тайния изход от манастира.

Първата обществена библиотека открита у нас е точно тук в манастира. Във времето тук са обучавани мнозина монаси за цяла Южна България. През възраждането е открито мъжко училище, а след няколко години и женско.

От 1922 година манастира е действащ девически, като и до днес монахините продължават традицята да обучават децата на изобразително изкуство и вероучение.

В близост до манастира в Мъглиж можете да посетите крепостта Горненски град, природната забележителност чепел камък, крепостта Долненски град, а в самия град църквата “Свети Димитър”, както и Етнографски музей “Барите”.

Вашият коментар