Най-популярните грешни твърдения за грижата по косата

коса

Косата е важен компонент от външния ни вид. Това важи, както за мъже, така и за жени. В зависимост от това как се грижим за нея, виждаме крайния резултат от прическата и съответно изображението като цяло. Има редица съвети за грижа по косата, които са объркващи. Решихме да разберем най-популярните твърдения и митове за косата, а също така да разкажем колко са верни и недотам.

Топ митове за косата

Изявление №1. Трябва да сресвате косата, често през целия ден.

Това не е необходимо, защото косата изтънява и става по-чуплива и слаба. Но разресването поне няколко пъти на ден, разбира се, е необходимо. Това подобрява кръвообращението, кожните клетки се хранят по-добре. Наред с това естествените масла, които се образува, върху косата, се разпределя равномерно. Използвайте гребени с естествена четина и само на суха коса. Опитайте се, да не правите нищо с мокра коса, поне, докато не стане поне мокра.

Изявление №2. Колкото по-нервен си, толкова по-бързо побеляваш.

Ако сивата коса зависеше директно от стреса, щяхме да станем сиви още в гимназията. Сивата коса е изключително генетична характеристика, която се появява в различна възраст и в различен обем. Клетките произвеждат меланин, а косата има определен цвят. Когато тази способност отслабва, косата започва да губи цвят и естествено става сива.

Същевременно, колегите от сайта benchtalks.com споделиха, че рано или късно всеки побелява.

Макар да няма научни доказателства, че стресът стимулира сивата коса, не бива да вярваме в такива митове. Стресът, разбира се, може да повлияе негативно на много неща в тялото, което ще доведе и до ранно посивяване на коса. Промените в косата, също могат да бъдат странични ефекти на някои лекарства. Така също и от промени в хормоналния фон или поради някакъв вид заболяване.

Изявление №3. Косата свиква с шампоана.

И тук, както и с кожата: косата не свиква с някакъв вид шампоан. Той или пасва или не. Ако косата, след шампоана не се заплете в топка и се измие добре, тогава не може да се окаже, че след време свиква и шампоанът спира да функционира. Възможно е да има промени само с косата, свързани с вътрешни или външни промени (силно излагане на слънце, вятър, замръзване и др.). Може да се каже, че старият шампоан ще спре да работи в полза за косата, ако сте боядисали или сменили дължината й. Променяме се и средствата също трябва да се подбират в съответствие с нуждите.

Изявление №4. Опашка, кок, прическа – удобен и безопасен вариант за прически в ежедневието.

Оказва се, че всъщност не е така. Когато постоянно подлагаме косата на напрежение или разтягане (кокчета, плитки, опашка, диадеми, фиби и др.), Увеличаваме чупливостта, правим косата тънка и слаба. В допълнение, някои дори могат да имат отстъпваща линия на косата. Ако искате да премахнете падащата коса, изберете нещо меко и нежно. Направете големи свободни плитки, завържете опашките с меки гумени ленти или кърпа. Може да използвате собствената си коса за привързване, ако дължината позволява.

Изявление №5. Изплакнете косата със студена вода

Митовете за косата казват: ако миете шампоана / балсама със студена вода, тогава косата ще бъде гладка и блестяща. Студената вода не провокира пърхот, когато използвате правилните шампоани, маски за коса и балсами. Затова не излагайте главата си на хипотермия и не очаквайте чудеса от косата си. Измийте косата с топла вода (нито топла, нито студена). В края може да изплакнете с кисел разтвор (например вода с оцет или лимон). Това ще подобри състоянието и външния вид и прическата.

Изявление № 6. Честите подстригвания насърчават растежа на косата

Косата започва да расте от фоликулите на скалпа. Следователно, рязането на връхчетата не ускорява този процес. Добре е косата да се поразява на всеки 2-2,5 месеца, за да не се размножават раздвоените краища. И също така благодарение на това, косата ще изглежда по-гъста и свежа.

Разделените краища могат да бъдат предотвратени и като се отървете от честото изсушаване и стилизиране. Сресването, което е твърдо или със счупени зъби, от постоянно изсветляване и др. Растежът на къдрава коса е по-малко забележим, тъй като винаги е в къдраво състояние. И все пак, ако решите да се изправите, ще видите колко косата се е увеличила на дължина.

Изявление №7. По-добре е да боядисвате, върху мръсна коса

Това не си струва да се прави. Измийте косата вечерта, преди боядисването и не нанасяйте балсами, маски, пяни, гелове и други „подобрители-спасители“. След процедурата не мийте косата още 3 дни, така че цветът да е добре фиксиран върху нея. Не вярвайте в често срещаните митове за боядисването.

Изявление № 8. Трябва да привикнете косата си към рядко измиване

Това е вярно до някъде. Не трябва да излагате косата си на ежедневно миене. Веднъж седмично, както го е правила, някога баба в селото, също е безполезно. През целия ден използваме различни стилизиращи продукти. Използваме и сух шампоан, за да придадем на косата свежест и обем. И всичко това (както и естествените мазнини, мъртвите клетки и т.н.) трябва да отървете скалпа и косата от всички полепи. Оптималното измиване с шампоан включва приблизително 1 път на 2 дни.

Вашият коментар