Обратно на училище

мода в училищеДа се върнеш на училище след лятно прекъсване е предизвикателство за малчуганите, защото трябва отново да влязат в релси, да прекъснат ритъма си на мързелуване, да започнат да учат.

Обаче те би следвало да се облекат по определен начин, че да не ги вземат за… задръстени. Да си го кажем направо – децата са повърхностни и жестоки! Те взимат на подбив всеки свой връстник, който не се вписва в групата на готините! Искате ли другите деца да тормозят вашето, да го бият и да му взимат парите? Не, нали? Добре, ето някои съвети:
Доверете се на детето си. То знае какво е актуално, освен това има развит собствен вкус.
Дори да не се доверите на детето, преструвайте се и използвайте психологическия ефект – ако се окаже, че то е направило грешка и е подбрало неподходящото облекло, ще го познаете по навъсената физиономия, нежеланието за ходене на училище и отношението на връстниците му към него.

Не налагайте собственото си мнение. Не разговаряйте заповеднически / императивно с детето си, сякаш към човек, когото държите в подчинение. Вместо това подходът ви да бъде като към персона на вашата възраст.
И все пак – какво е модерно?

Децата, както и възрастните, си имат идоли. И макар християнството да отрича идолопоклоничеството, ще го кажа направо – малцина са онези, да не кажа почти никой, които следват християнските съвети, пък и божиите закони. Макар че би трябвало да ги следваме. Но да се върнем на идолите!

Тези идоли, такъв е например Джъстин Бийбър, се обличат по определен начин, татуират се, държат се уверено, на моменти и арогантно. Децата ви, колкото и неприятно да ви е (може пък и да ви е приятно, кой ви знай…), прихващат като радар това поведение, виждайки, че то е донесло успех на този, който го “проповядва” или “изразява”. И тъй, за да бъдат и те експресивни, клонират дрехите, прическата му, татуировките му, някои дори се опитват да пеят.

Удобни дрехи за училище
И все пак, да обърнем внимание и на практичния елемент. Ако детето ви е момиче и желае да носи токчета, все пак й вземете допълнително спортни обувки, някакви красиви, нежни на вид маратонки, които тя да обуе в часовете по физическо възпитание, за да ги захвърли в шкафа моментално, щом се прибере….

Авторът на тези редове е привърженик на спортното, удобно облекло и се старае всячески да изпитва комфорт в дрехите си. И като ученик беше такъв. Странно ли е това? Кой знае, може би. Но не е ли по-странно желанието да изглеждаш непременно модерен, а да ти е неудобно и да се чувстваш дискомфортно?

Модерно и красиво не са синоними!
Нещо може да е модерно и все пак да не е хубаво. Преди години на мода беше тютюнопушенето – пушачите се вписваха в групата на готините. Всеки, желаещ да изпъкне, запалваше демонстративно по някой фас. По-късно тенденцията се обърна.

Имаше време, когато онези, които пийваха големи количества алкохол, бяха обсипвани с комплименти за тази си способност. Но кой да знае, че алкохолизмът е вреден и води до пристрастяване, ослепяване, и съсипва организма, и стапя черния дроб?

Ето защо модерното, модното и красивото са различни категории.

Та затова, скъпи читатели, придържайте се към тези обобщени съвети:
Позволете на детето си да избере част от дрехите.
Не превръщайте свободата му в свободия.
Дръжте се като родител, не като господар.
Модерно и красиво не са синоними!

Благодарим ви, че прочетохте тази статия. А сега, вместо да се моткате по други уебсайтове, прочетете и следващата, пак при нас.

Вашият коментар