брюкселско зелеБрюкселското зеле е зеленчук богат на антиоксиданти, витамин В6 и К, съдържа магнезий, желязо и калий, малко известния холин, богат на витамин С със своите 150-240 мг спомага за пречистване на черния дроб и подобряване на функцията му.  Широко разпространен и употребяван в готварските рецепти, като не се препоръчва употребата му на хора с проблеми в щитовидната жлеза. Въпреки, че има славата на най-мразения зеленчук той присъства на трапезата на много семейства под формата на вкусни ястия.

Ето примерна рецепта:

Сушени домати с брюкселско зеле

Необходими продукти за една порция: около 250 гр. брюкселско зеле, пакетче сушени домати, една шепа кашу, половин лимон, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Почистеното зеле се нарязва на половинки, загрява се съда с маслото, поръсвате зелето с морската сол, нареждате  ги на дъното и оставяте в добре загрята фурна да се запекат за около 4-5 минути. Добавяте ядките и сушените домати, доливате с малко вода и оставяте на бавна фурна за около 10 минути. След придобиване на златист цвят отнемате от печката, овкусявате с изцеден лимон и черен пипер, може да добавите и малко мащерка, сервирате докато е топло. Да Ви е сладко.

Вашият коментар