Родни заварчици се връщат в Англия, работа има!

заваряване в англия

Цяла Европа затяга мерките за карантина, авиокомпании анулират полети, държави спират производството, ако не е от първа необходимост, милиони хора губят работата си, много фирми фалират и се отказват от градения с много труд и лишения бизнес.

И докато хиляди нашенци се връщат от гурбет, останали без дом и работа, други смело заминават на работа в Англия.

Опитни специалисти по ел инсталации от цялата страна от години си изкарват прехраната в Англия като заварчици, тръбари, монтажници, електротехници. Дори сега във времена на тежка, световна криза и безработица, нашенците са принудени да рискуват и заминават. Заради пандемията от коронавирус, още преди да тръгнат, са с подсигурени предпазни облекла, шлемове и очила. След пристигането си в Англия, българите са настанявани в изолирани къщи в гористи месности, като на всеки от тях е подсигурена самостоятелна стая, служебна кола и купони за храна. Първия месец ще работят основно вечер, докато разчистят обширен терен за строеж на голям индустриален обект. Не общуват много помежду си – от страх. Коронавирусът може да ги върне в родината, а там ги чака гладът. Но си помагат, кой с каквото може. И всички се молят да бъдат здрави – за да работят.

Условията са много добри, както и заплащането, предвид сложната обстановка в цяла Европа. Подсигурени са им самолетни билети в двете посоки, застраховка, сигурна надница. В групите са събрани хора от различни националности, но няма нито един англичанин.

Интересно е да отбележим, че много често в тези специализирани групи, бригадири стават българите. А конкуренцията никак не е малка, интересът – също. В рамките на две, три седмици част от тях ще се върнат по родните си места за кратко.

След което ще се върнат отново при започване на строежа.

След завръщането си в България, родните елспециалисти ще бъдат поставени под 14-дневна карантина. След изтичането й, ако са физически здрави, те отново ще заминат на работа в Англия, този път за по-дълго. Заплащането ще е по-високо, но пак сравнително малко в сравнение с предходните години. Кризата вече се е отразила и на този сектор, в който на почит са добрите специалисти с опит и добро ниво на английски език.

Работата е тежка и често опасна. Работи се много, но хората са доволни. Защото работата в Англия за много семейства е единственият начин за оцеляване. Затова и българите не се замислят. Стига да има сигурна работа, сменят влакове и самолети, но стигат до целта.

Вашият коментар