С какво да се храним през зимата, за да сме здрави

През зимния период човешкият организъм изпитва силен недостиг на витамини. Именно поради тази причина трябва по-внимателно да избираме хранителните продукти, които консумираме през студените месеци – те трябва да са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, които да ни защитават от различните болести. Научете какви храни не трябва да отсъстват в ежедневието ви през зимата и каква е ползата от тях за организма ви.

Овесът предотвратява сезонната депресия

Светлината стимулира тялото да произвежда серотонин, известен още като “хормон на щастието”. През зимата обаче дните са много къси, слънцето успява все по-рядко да пробие стената от облаци и депресията се превръща в разпространено болестно състояние сред хората. Но не всичко е загубено – депресията може да бъде прогонена с помощта на хранителни продукти, богати на комплексни въглехидрати.

Въглехидратите защитават от депресия, докато захарта е нейн приятел. Колкото и да се изкушавате да похапнете поничка или сладкиш през зимата трябва да избягвате този вид лакомства. Сладките продукти увеличават нивото на захар в кръвта, което от своя страна способства развитието на депресивни състояния.

За да бъдете здрави и щастливи през зимата, избирайте хранителни продукти, богати на комплексни въглехидрати – например пълнозърнести храни. Овесената каша е идеален питателен продукт за зимния период и снабдява организма с всички хранителни вещества, от които той се нуждае. Други предпочитани храни през студените месеци са пълнозърнест хляб, кафяв ориз и зеленчуци.

Чесън срещу грип и простуда

Чесънът се явява много мощен хранителен продукт, защитаващ човешкия организъм от редица болести, в това число грип и простудни заболявания. Причината се крие в активното химическо вещество алицин, което се съдържа в чесъна. Алицинът стимулира производството на бели кръвни клетки, които успешно ни предпазват от инфекции. Поради тази причина през зимните месеци е желателно да добавяте колкото се може повече чесън в храната си, което ще ви помогне да се радвате на добро здраве през месеците от ноември до март. Освен чесън се препоръчва и консумирането на моркови, кисело мляко и стриди – това са все хранителни продукти, които имат противовирусно действие.

Тиквата ни предпазва от излишните килограми

Тиквата е хранителен продукт, който съдържа много фибри – вещества, изключително важни за храносмилателната система на човек. Наред с това, тиквата има ниско съдържание на калории. В нея има бета-каротин – мощен антиоксидант, който защитава организма от много болести, в това число рак и сърдечна недостатъчност.

Други хранителни продукти, които можем да ядем през зимата, за да поддържаме теглото си в норма са бобови храни, пълнозърнест хляб и ябълки.

Пилешкият бульон прогонва настинката

Оше от нашите баби и дядовци знаем, че пилешкият бульон е ефективно средство за защита от грип и простуда. Той прочиства синусите и облекчава възпалението в носа и гърлото. Също така пилешката супа има малко калории и наситени мазнини, но е с високо съдържание на фибри.

Разбира се, класическо средство за лекуване на настинка е и пиенето на чай.

Орехите овлажняват кожата

Студът, сухият въздух, силният вятър – всички тези зимни фактори действат негативно на кожата. Овлажняващите кремове наистина имат положително въздействие, но най-добър е ефектът от природата. Кожата изпитва силна нужда от мастни киселини омега-3, които поддържат здрави клетъчните мембрани. На първо място по съдържание на омега-3 киселини са орехите. След тях се нареждат сьомгата, лененото семе, зехтина и рибата тон.

Вашият коментар