С любов за колата – мечти и реалност

В един идеален свят, ние бихме карали чисто нова кола за която ще имаме пълна гаранция и обезпечение в продължение на поне 5 години. А после? След този период следва чисто нова кола. Това обаче е колкото приятно, толкова и непостижимо, поне за българската действителност.

Темата за остарелия автопарк в България е актуална в дългосрочен план. Това все пак не е повод за отчаяние и оптималното, което можем да направим е да се съсредоточим върху колата с която разполагаме, извличайки максимално ползите от нея.

Винаги е много по-важно да поддържаш в прилично състояние старата си кола и да се возиш, отколкото да си черноглед, да въздишаш по непостижимо скъп нов автомобил и да се лишаваш от много неща, защото нямаш даже стара кола или тя е в неизправност.

Без значение от марка или модел, всички стари коли се повреждат рано или късно и имат нужда от ремонт. Вместо нов турбокомпресор, който често би ви струвал колкото или повече от самата кола, вие може да ремонтирате своята и да го замените с такъв втора употреба на съвсем приемлива цена.

Примерите могат да бъдат много и голяма част от собствениците на автомобили биха предпочели авточасти втора ръка с доказан произход пред твърде скъпи или съмнителни нови.

При покупката на употребявани части, отново имаме възможност да избираме и бихме могли да оборудваме автомобила си с чисто нови части в техния фабричен вид, възстановени (преработени) или използвани части. Всичко е въпрос на приоритети, специфика на ремонта, точните въпроси към търговеца и правилното място за покупка.

Намирането на авточасти втора ръка за всички марки и модели автомобили би могло да се осъществи онлайн. Така се спестява загуба на време и допълнителни средства, ако се налага да обикаляте лично по автоморги, сервизи, частни лица, които често се намират в различни от вашия град.

Друго предимство да намерите всичко на едно място е, че може да си спестите транспортните разходи за няколко доставки, даже да получите безплатна доставка или да успеете да си договорите отстъпка за поръчка на повече неща.

В дългосрочна перспектива, може да се окаже, че сте попаднали на сигурно място и бъдещите ремонти да не ви притесняват толкова. Все пак 96% от автомобилите в страната са на възраст над 5 години и това предполага необходимост от системна поддръжка и ремонтни работи по тях.

Всеки би искал да се събуди като тотомилионер, да изтърка печелившо талонче или да се окаже горд притежател на нов автомобил с огромна панделка. Но до този светъл момент, ако някога изобщо го има, ние трябва да разчитаме на себе си, собствената добре поддържана кола и едно сигурно място за авточасти, което ще гарантира приятното ни возене навсякъде.

Вашият коментар