Чирпански манастир „Св.Атанасий Велики“

чирпански манастирЧирпански манастир “Св.Атанасий Велики” е бил построен на пътя между Сердика и Константинопол, срещу римската крепост. Основан през далечната 344г. от Атанасий Александрийски от когото взема и името си, той е най-стария манастир основан у нас и дестващ в Европа. След като участвал в Сердийския събор, св.Атанасий се отправил за Константинопол. По пътя спрял да почива до Берое, сегашна Стара Загора в римската крепост останките на която можете да разгледате и до днес.

Бил толкова очарован от това място, че решил да остане и да основе манастир, където да просвещава хората в християнската вяра. На това място имало и Нимфей- древно тракийско светилище на нимфите, което в последствие е превърнато в християнско водно светилище. Близо до самия манастир в салите се намира и пещерата постница, в която се е усамотявал св.Атанасий за пост и молитва. През осемдесетте години на 20 век е построена нова голяма сграда на манастира. В черквата може да видите египетска икона на св.Атанасий, подарена от Петрос IV тогавашния Александрийски патриарх.

Намерените археологически находки в района могат да се разгледат в историческия музей в Стара Загора. В близост до манастира можете да разгледате забележителностите и в град Чирпан и да се заподнаете с местните занаяти. Посетете и тракийски център Халка Бунар, като и базиликите в местонстта Карасура.

Вашият коментар