Шипченски манастир „Рождество Христово“

шипченски манастирМанастирския комплекс в полите на Стара планина в село Шипково включва манастира “Рождество Христово”, монашески корпус, приют, духовна семинария и поклоническа сграда. Комплексът е завършен през 1902 година, като повод за построяването му е 25 години от Шипченската епопея.11111

Дарено от местните жители мястото за строежа в памет на падналите за освобождение във войната. Строежа започва през 1885 година, а през 1697 манастира е обявен за храм-паметник, а няколко години по-късно става и част от резервата “Шипка-Бузлуджа”.

Църквата към манастира е изписвана на два пъти, върху външната и вътрешната стена има поставени 34 мраморни плочи с изписани на тях имената на 8491 офицери и войници, опълченци и доброволци загинали по време на боевете за връх Шипка. В криптата има кости на загинали които са поставени в мраморни съркофази.

До самата църква е долепена камбанария в която има 17 камбани, най-голямата от която е подарък от руския император и тежи около единадесет тона. Куполите могат да се видят отдалеч и са позлатени, като са под формата на луковица.

В близост до комплекса можете да посетите Тракийската гробница в Казанлък, както и откритата неотдавна маска на цар Терес, връх Шипка и Бузлуджа.

Вашият коментар