10 съвета как да станете ефективен лидер

лидерство

Ако ръководиш хора, то навярно вече знаеш, че това не е лесна работа. Всеки служител има своите силни и слаби страни, уникални нужди, желания и мотиви. Трябва да разберете всичко, ако търсите начин да извлечете максимума от персонала си.

Лидерството е още по-голямо бреме от управлението.
Да си лидер, означава водене на хората към обща цел, събуждане на техните емоции, създаване на визия и разбиране на мотивацията.

Какво е необходимо, за да станете ефективен лидер?

1. Винаги най-добри в работата си

Ако търсите начин да ви възприемат за лидер, трябва да сте част от работата. Вие носите отговорност за вашия бизнес. Така персоналът ви ще се свърже с вас за съвет. Като успеете да ги вдъхновите, ще промените цялата компания към по-добро. Не забравяйте, че ​​сте сърцето и пулсът на своя бизнес.

2. Шанс за грешка

Провалът е част от обучението. Той е това, което ни учи да успяваме. Много компании обаче не дават шанс на хората да направят грешка. Ако искате да станете ефективен лидер, тогава трябва да сте подготвени за тези грешки. Вместо да наказвате служителите, когато нещата се объркат, обърнете се към тях и попитайте, какъв урок са научили. Бъдете снизходителни към пропуските и насърчавайте подчинените да експериментират с нови идеи. Някои от тях ще се изплатят с течение на времето за вашия бизнес.

3. Признайте стойността на своя екип

Ако при вас са „правилните“ хора, тогава знаете какво могат да правят членовете на вашия екип. Това означава, че вярвате в техните умения, опит и личност. Така че им го дайте. Хората винаги са доволни да знаят, че са ценени и това ще ги вдъхнови да постигнат голям успех.

4. Омекотете критиката с похвали

Понякога нещо може да се обърка. И ако искате да станете лидер, ще трябва да имате резерв. Може да се наложи да насочите служителите си по правилния път, ако се изгубят. Опитайте да направите това, без да подкопавате тяхната увереност. Започнете с положително и след това разкажете за негативните последици, но го направете конструктивно. След това завършете разговора отново с положителна нотка.

5. Покажете на екипа си голямата картина

Ако вашите служители се чувстват като малки зъбци в гигантска кола, няма да получи нищо продуктивно от тях. Обяснете на всеки от тях, как се вписва във вашата компания. Всеки обича да се чувства част от нещо голямо. Заетостта е повече от печелене на пари, а за даване на ценен принос. Направете всеки служител част от една по-голяма картина.

6. Фокусирайте се върху развитието

Трудовите отношения са двупосочна улица. Вашите служители търсят не само финансови награди – ако искате да станете лидер, трябва да разберете това. Те определено се нуждаят от помощ за постигане на кариерните цели, както и да ги мотивират да придобият нови знания и умения. Колкото повече активно помагате на служителите си под формата на подкрепа и инвестиции в тяхното бъдеще, толкова по-продуктивно работят.
Ако сте собственик на бизнес в сферата на дизайн, машинно инженерство, CAD технологии, конструктивен отдел или нещо свързано, би трябвало да настоява за обучение на своя персонал с дадена CAD програма, например SolidWorks уроци.

*Софтуерният продукт SolidWorks е един от най-ползваните инструменти за компютърно проектиране (CAD), 3D моделиране и 2D чертежи. SolidWorks ви дава възможност да създавате части за предстоящия 3D печат (3D принтиране), което фактически предпазва дизайнера от грешки, които се появяват неизбежно в по време на ръчното чертане на проекциите.

7. Насърчаване ангажираността на служителите

Ефективното лидерство е също така да информира всеки член на вашия екип, че той е собственик на крайния продукт или услуга. Това означава да осигурите пространство. Нека бъдат креативни, опитайте нещо ново, постигнете успех и се научете от грешките си. И вие сами направите крачка назад. Доверете се на хората, които сте наели да свършат работата.

8. Подкрепете хората си

Ефективният лидер знае, че всички членове на екипа могат да бъдат равностойни участници. Успехът трябва да бъде споделен от всички. Не се фокусирайте само върху висококачествения персонал. Да, те свършиха част от работата, но само като част от екипа. Така че, ако искате да станете лидер, да признаете и оцените усилията на всички – това ще помогне да се запази участието на служителите и ангажираността към обща кауза.

9. Правете това, което сами проповядвате

Вие сте собственик на бизнеса и следователно няма лидер над вас. Това означава, че не се отчитате пред никого (освен пред инвеститорите). Следователно, трябва да го направите. Това е един от най-трудните моменти по пътя към ефективно лидерство, но то е жизненоважно. Трябва да сте пример, който да следват вашите служители. Ако искате те да са точни и отговорни, трябва да сте същите. Екипът ви ще прави това, което правите, а не това, което казвате.

10. Никога не спирайте да се учите

Лидерството не е само вродено качество, то може да се развие и в себе си. Ако искате да станете лидер, трябва да сте наясно със собствените си действия и мотивацията си. Трябва да умеете да предизвиквате себе си всеки ден, да получавате обратна връзка от служителите си и от своя страна да им влияете. На първо място лидерството означава ясно разбиране на хората, които ръководите.

Вашият коментар