Инструкции за работохолици: Как да предотвратя професионалното изгаряне?

професионално изгаряне

Ако доскоро мразехте работата си, не бива да търсите причините в неудобния работен график, недружелюбните колеги или авторитарния шеф. На 100% може да кажем, че причината за вашия стрес се крие в самите вас, или по-скоро в навика да изтръгвате всички ресурси от себе си, без да мислите за последствията. По някаква причина сте решили, че работата и кариерата ви са много по-важни от психичното здраве, силните нерви, нормалния сън и пълноценния личен живот. И все пак, може да поправите това.

Как да предотвратя професионалното изгаряне?

Тези 7 прости съвета са за работохолици:

 1. Спрете да работите до пълно изтощаване
  Какъв е смисълът да седите на работа по 10-15 часа на ден, изтощени от умората и безсмислието от случващото се? По този начин изцеждате всички жизнени сокове, правейки тялото си неефективно, раздразнително и агресивно. Така рискувате да направите много грешки в работата си. Вместо глупавия навик да „служите на времето“, научете се да намалявате работното време, като увеличавате производителносттта си. За да направите това, опитайте да преструктурирате стандартното количество работа за 5-7 часа и ще видите колко по-лесно живеете.
 2. Правете почивки
  Не, това не е прищявка, а естествената нужда на организма ви, който се нуждае от почивка. Учените са изчислили, че оптималното време за непрекъсната натовареност на мозъка е 1,5-2 часа, последвано от спад в активността. Така че, за да предотвратите професионалното изгаряне, трябва да си направите почивки. Имайте това предвид, когато организирате кратки паузи за кафе за себе си. Например, може да правите леки закуски, които ще възстановят силата ви. За целта ви е необходима кутия за обяд, който да приготвяте у дома. Също е добре да правите мини-упражнения и накрая да се насладите на гледката от прозореца с малко медитация. Не се притеснявайте, светът няма да се срине, през това време!
 3. Настройте вашите биоритми
  Друг начин да изразходвате енергията ефективно е да приспособите работната активност към физическите биоритми. За да направите това, трябва да наблюдавате сами: в кои часове се чувствате най-продуктивни? Има хора, които изпитват прилив на енергия рано сутрин, други – следобед. Използвайте тази информация, за да прекроите най-трудните и отнемащи време проекти. Ако работният график е първоначално зададен, опитайте се да започнете деня с най-трудното и неприятното. Това ще ви позволи да се сбогувате с натоварването по-бързо, освобождавайки енергия за други проекти. По-добре да се въздържате от нощни смени, ако не искате да получите здравословни проблеми в бъдеще.
 4. Научете се да превключвате
  Важно е да бъдете упорити в постигането на целите си. Спрете да живеете в режим на робот и не забравяйте, че сте човек със своите нужди. Ако не го направите, професионалното изгаряне ще ви изпревари много бързо. Не може да преминете в режим без почивка и насърчение. Трябва да правите и рестарт, както на ума, така и на тялото си. Един масаж, пазаруване, плуване или нещо друго, което ви доставя удоволствие. Помислетедали имате любимо хоби или си определете ден за гледане на филми. Малките радости ще върнат вкуса към живота, ще ви напомнят за какво работите изобщо.
 5. Без работа през ваканции, уикенди, празници!
  Никой не ви кара да работите в почивните дни. Отделете си поне три дни, но ги прекарайте възможно най-активно. Изключете всички телефони, откажете кореспонденцията и консултациите. Бъдете със семейството си, променете пейзажа или отделете време за това, за което отдавна сте мечтали. Ако нарушите обещанието и все пак отделите известно време за работа, психиката няма да може да превключи. В резултат на това ще се върнете в офиса изтощени. Това е професионално изгаряне.
 6. Създайте комфортна среда
  Мнозина не мислят за ефекта, който техният вътрешен мироглед оказва над чувството им за себе си. Общуването невинаги е полезно и радостно. Понякога се свързваме с хора от не най-добрите „сортове“ – с манипулатори и егоисти, песимисти и деструктивните, които ни унищожават отвътре. Филтрирайте кръга от приятели, като изхвърлите ненужните! И също така помислете, какви емоции предизвиква вашата среда? Кой прави живота по-добър и кой го прави тъжен или безскрупулно използва вашата доброта?
 7. Възстановете пълноценния сън
  Този съвет е банален, но ефективен. Вашият напредък и благополучие пряко зависят от това дали тялото има време да се възстанови по време на сън. Ако искате да предотвратите професионално изгаряне, наблегденете на качеството на съня си. Качествената почивка помага за намаляване на стреса, укрепва имунната система, възстановява яснотата на ума и балансира хормоните. Колкото по-добър е сънят, толкова повече енергия и сила получаваме. Е, ако не може да установите режима, опитайте се да намерите времето поне за една дрямка. Наред с това правилното настройване на мозъка има релаксиращ ефект.

Опитайте се да не оставяте проблемите да ви затрупват. Не забравяйте, че нито една дилема в живота не си струва нервите и здравето ви!

Вашият коментар