Седем „безшумни” знака, че трябва да обърнете внимание на здравето си

здравословни проблеми

Често не забелязваме „опитите” на тялото ни да ни алармира за здравословен проблем. Улисани в работа и ангажименти, неглижираме дребните неразположения с надеждата да минат от само себе си. И те временно наистина минават, но в някои случаи се превръщат и в хронични.

Ето и седем „безшумни” знака, че трябва да помислите повече за здравето си:

  1. Често забравяне

Събуждате се объркани, въпреки че сте спали нормално. Тръгвате под напрежение за работа. Забравяте си портфейла и документите и се налага да се върнете обратно. В офиса се оказва, че сте забравили и да изпратите няколко важни имейла. И така до края на вечерта сте в абсолютна умствена мъгла.

Ако всичко това е сценарий, който се повтаря непрекъснато в ежедневието ви, е време да се замислите. Една от причините може да бъде хормонален дисбаланс. Той не рядко води до когнитивни проблеми.

При дамите причината може да бъде и проблем с щитовидната жлеза. Проверете хормоните и функцията й,.

А и при двата пола, могат да се появят дифузни мисли поради проблеми с чревните бактерии. Тъй като микробиомът на червата е свързан с нашия мозък, подходящата диета може да ви донесе яснота и концентрация.

  1. Постоянна тревожност

Независимо дали се тревожите за работата, за семейството, за оценките на децата в училище, постоянната тревожност води до силен стрес. А той от своя страна повишава кортизола.

И това влияе пряко на когнитивните ви способности. За съжаление има и още редица негативни последици като напълняване, липса на енергия, главоболие.

  1. Непрекъснато ви се спи

Ако спазвате редовен график на сън, но въпреки това постоянно сте сънливи и отпуснати, е хубаво да направите някои изследвания. Възможно е причината да е съвсем безобидна като преумора, но е хубаво да проверите.

  1. Крампи в краката

В днешно време хората седят повече и спортуват по-малко. Ако усещате от време на време мускулни потрепвания или крампи на краката, следете честотата им.

Ако се появяват често, те могат да показват ниски нива на магнезий. Това състояние не е толкова безобидно, тъй като след време може да се стигне до неприятни състояния като сърдечна аритмия.

Като за начало, започнете да хапвате повече бадеми, тиквени семки и банани.

  1. Изтръпване на ръцете и краката

Случайното изтръпване обикновено не е причина за безпокойство. Но когато това се случва често, не е изключено да имате недостиг на витамин В12. Задълбочаването на този дефицит пък не е изключено да доведе до анемия и неврологични проблеми.

  1. Много суха кожа

Ако кожата ви по принцип е нормална, но последно време е неприятно суха и бледа, вероятно не се храните правилно. Помислете за някои здравословни мазнини, тъй като сухата кожа може да е знак, че не консумирате достатъчно мастни киселини.

  1. Акне

Въпреки че акнето е проблем, свързан с някои лекарства и хормони, има и други фактори, които изострят неговото огнище. Един от тях е стресът. Можете да търсите „виновника” и сред сладките храни, ако прекалявате с тях напоследък. Те насърчават възпалението и повишават нивата на кръвната захар.

Източник: https://fitholic.bg

Вашият коментар