Кога се налага колпоскопия?

колпоскопия

Колпоскопия е едно от редовните изследвания, предписвани на жени, свързано с половото им здраве. Прегледът се извърша от опитни специалисти в аферата на АГ и се налага (извършва) при определени оплаквания от страна на пациентките или при препоръка от лекаря.

Какво е колпоскопия?

Нека да започнем от изясняване на въпроса какво представлява колпоскопия. Това е специализирано гинекологично изследване, по време на което се прави детайлен оглед на външните полови органи, влагалището и шийката на матката.

Целта на колпоскопия е да открие структурни недостатъци и анормални клетки, появили се по матката.

Какво да очаквате по време на колпоскопия?

Колпоскопското изследване се извършва от опитен специалист с помощта на специална техника за целта. Използваният микроскоп се нарича колпоскоп. Характерното за него е, че излъчва светлина и чрез оптично увеличение „показва“ недостатъците, които не са видими за невъоръжено око.

При колпоскопия жената се съблича и ляга на стол с вдигнати крака. Във влагалището се поставя спекулум, който се отваря и позволява по-обстойното преглеждане на зоната. Върху шийката на матката се поставят течности, за да се откроят анормалните клетки. При нужда се прави и биопсия.

Изследването е неинвазивно. Колпоскопът не докосва пациентката. Прегледът може да донесе лек дискомфорт, но е безопасен и при правилно изпълнение не крие допълнителни рискове за здравето.

Процедурата не изисква възстановяване. Преглежданата трябва да се чувства добре след прегледа. Тя не трябва да има допълнителни оплаквания.

Кога се налага колпоскопия?

Изселването се налага, когато резултатите от направена цитонамазка показват необичайни стойности за растеж или активност на клетките. С помощта колпоскопа, специалистът разглежда отблизо клетките на маточната шийка и следи за анормални зони.

Колпоскопия може да се предпише на пациентките и при други здравословни проблеми, които представляват притеснение за лекаря и е нужен по-обстоен преглед. Причини за него може да са:

  • Наличието на възпалена шийка на матката;
  • Остра болка в областта;
  • Необичайно усилено кървене
  • Полипи или доброкачествени израстъци;

Колпоскопско изследване се назначава повторно при нужда или за проследяване на начина на лечение.

Каква е подготовката?

Преди да премине през колпоскопия, жената трябва да се подготви добре. Подготовката не е само физическа, а и на психична основа.

Важно е дамите да са информирани добре за същността на изследването, за да нямат излишни притеснения преди и по време на процедурата.

Физическата подготовка се изразява в поддържане на нормална среда във влагалището. Жената трябва да избягва половите контакти поне 2 – 3 дни преди прегледа. Не трябва да прави вагинални промивки и душове, да поставя тампони или лекарства в зоната. Освен това, колпоскопия не трябва да се насрочва по време на месечния цикъл.

Какво показва колпоскопията?

Прегледът служи за откриване и лечение на анормални клетки в маточната шийка. При много необичани резултата, недостатъците изчезват сами. Случва се, обаче, да се наложи допълнително медикаментозно лечение или навременно отстраняване на засегнатата тъкан.

Колпоскопията спомага за диагностицирането на:

  • Възпаления на шийката на матката;
  • Генитални брадавици;
  • Предракови изменения на матката, вагиналната тъкан или влагалището.

Вашият коментар