Моят първи велосипед – насоки за родители

детски велосипед

Когато детето може да кара велосипед, забавлението от играта с родители и деца се увеличава. Освен това, когато децата станат ученици в началното училище и излязат сами, светът на децата се разширява!

Затова този път ще ви представим как да изберете велосипед, който подхожда на вашето дете.

На какво трябва да се обърне внимание при избора на детски велосипед? Ето няколко съвета, за да може детето ви да кара безопасно и приятно.

Детските велосипеди трябва да са оразмерени според техния ръст. Освен това се уверете, че детето ви има добър захват върху спирачките, за да може да спре, ако е необходимо. Също така е необходимо да се провери дали са спазени стандартите за безопасност.

  1. Изберете размер, който отговаря на ръста на вашето дете

За да изберете велосипед, който е безопасен за каране, изберете модел, който отговаря на текущия ръст на вашето дете. Ако подготвите голям велосипед, защото ще пораснете бързо, краката му няма да докосват земята и рискът от падане ще се увеличи.

Освен това, ако не може да достигне достатъчно спирачките, може да не е в състояние да задейства спирачките, когато трябва да спре, което може да доведе до сериозно нараняване. Нараняванията могат да направят колоезденето „страшно“ и да откажат детето да кара.

Изборът на велосипед, който е подходящ за височината на вашето дете, ще сведе до минимум риска от нараняване и ще направи карането на велосипед по-безопасно.

  1. Лесно захващане на спирачката

Уверете се, че детето ви може да държи здраво спирачките. Ако спирачките са твърди, няма да можете да ги хване достатъчно добре и няма да може да спре, когато иска. Дори ако възрастен се чувства удобно да го държи, това може да не е възможно за малки ръце на дете или слаба сила на захващане.

За да проверите дали размерът и твърдостта на спирачката са лесни за хващане от малки ръчички, добра идея е да накарате детето наистина да я държи, като се настани удобно на седлото, сякаш наистина кара велосипеда и видите дали може да я захване добре.

  1. Обмислете внимателно безопасността

Не забравяйте да проверите и безопасността.

Ако планирате да карате на тъмно след здрач, проверете дали има светлини, рефлектори или огледала. Лесно се вижда от автомобили и пешеходци и води до предотвратяване на инциденти. Също така е важно да изберете ярък цвят за рамката.

  1. Препоръчителен размер според височината

В зависимост от височината ви, можете да стесните размера на велосипеда до известна степен. На първо място, ако проверите размера, който отговаря на височината на вашето дете, можете лесно да изберете велосипед.

размер на велосипедависочина (възраст)
12 инча75-115 см (около 2-3 години)
14 инча92-107 см (около 3-5 години)
16 инча98-119 см (около 3-6 години)
18 инча103-125 см (4-8 години)
20 инча111-140 см (около 5-9 години)
22 инча116-145 см (около 6-10 години)
24 инча120-151 см (на 7 и повече години)

Въпреки това, дори велосипеди с еднакъв инчов размер могат да имат различен комфорт при каране в зависимост от производителя и дизайна, така че размерът не може да се определи само въз основа на височината на детето.

  1. Какво трябва да имате предвид при избора на размер

Когато детето е на седнало на седалката на велосипеда, проверете дали пръстите и на двата му крака докосват земята. На височина, където и двата крака докосват земята, може да е трудно да върти педалите, а на височина, където пръстите на краката не докосват земята, има риск от преобръщане при спране..

Имайте предвид, че височината трябва да е толкова висока, колкото детето да може да я поддържа с пръстите на краката си.

Освен това обърнете внимание на теглото на велосипеда. Това е така, защото велосипед, който е твърде тежък, има тенденция да се люлее наляво и надясно, което затруднява поддържането на баланс. Изберете велосипед, който е възможно най-лек, за да може детето ви да го вдигне само.

Вашият коментар