Защо да изберем работна станция лаптоп?

Защо наистина ви е работна станция лаптоп? Не че сте си купили или сте на път да си купите (не бързайте, преди да прочетете това) но защо компаниите изобщо си правят труда да изобретяват подобни неща? На кого би му потрябвало такова нещо?

Добре, нека да ви обясним първо, че лаптопът е създаден за лесно пренасяне и достъпност до мрежата по време на пътуване и за да не си мъкнете настолният компютър навсякъде. Мобилност е ключовата дума, която определя понятието лаптоп. Защо ви е да го наблъсквате с толкова много мощност, че да може да се превърне в работна станция?
За тези от вас, които не са наясно какво е работна станция, това е компютър с повече мощност от стандартните няколко рам и процесор, които може да обработва видео (това е една от най-тежките задачи за един компютър) и да работи с няколко процеса наведнъж или така нареченото – мултитаскинг.

Защо ви е изобщо да го правите докато пътувате? Пътуването трябва да е няколко часа без прекъсване, да не говорим, че ако дори се захранвате да обработвате видео или филм, просто няма смисъл да го правите на път, защото времето за обработка също не е малко и ще трябва да се съобразите с него, защото както вече ви казахме, обработката на видео е много трудоемка задача и изразходва голяма част от компютърните ресурси с които разполагате, в голяма част от времето изразходва дори всичките.

Вижте също

Друг проблем, за които дори може да не сте се досетили – температурата. Как възнамерявате да „успокоите“ лаптопа си в самолета или влака, дори автомобилът? Ще трябва да носите и някакъв масивен охладител, за да не се претопи всичко. А откъде мощност да захраните всичко това? Ще ви трябва един солиден контакт, които да може да издържи напрежението и консумацията. Автомобилът, може и да го забравите, защото по-бързо ще изхабите акумулатора от колкото той самият се зарежда.

От гледна точка на компаниите които са се захванали да произвеждат такива лаптопи, просто се опитват да разнообразят портфоилиото си и да покажат на пазара какво могат. Не че тези лаптопи се купуват, понеже и цената им е огромна и с поне половината, можете да направите по-добър настолен компютър.

Единственото положително качество за потребителите би било, че ако до сега са свикнали да работят на лаптоп и го пренасят по често от точка до точка, но не и да работят по време на пренасянето, може да им свърши някаква по-добра работа. Но се замислете, колко процента от хората изобщо правят това?