Смяна на професията след 40: Колко трудно може да е?

кариера

Смяната на професията е предизвикателство за всяка възраст. Но след 40 години трудностите могат да се окажат повече. Въпреки това, на тази възраст има и редица преимущества, които липсват на по-младите хора.

Да знаете какво искате е от съществено значение за успешния преход от една професия към друга. Подхождайки стратегически към него, ще избегнете много неочаквани затруднения.

Къде сте сега?

Вие сте на 40 години и искате нещо различно в професионално отношение? Но не сте сигурни откъде да започнете? Тези въпроси може да ви помогнат да разберете точно къде сте сега:

  • Какъв трудов опит имате?
  • Кои са най-големите ви успехи и провали в кариерата?
  • Какви умения развихте през годините и кои от тях можете да използвате в новата си работа?
  • С какво се отличавате от останалите?
  • Кои области ви привличат?

Новата ви работа ще е свързана с нови отговорности. Може би е добре да помислите за различни курсове, с които да надградите образованието си? Когато се развивате непрекъснато, ще имате повече възможности за доходна работа.

Каква точно работа искате?

Когато избирате новата си професия, не се впечатлявайте от външния й блясък. Научете повече за същината й. Ще се справите ли? Готови ли сте да прекарвате дълги часове в опознавате й, поне в началото? Докрай мотивирани ли сте, или просто се опитвате да копирате някого?

Ако решите да смените професията си на 40 години, се нуждаете от наистина добра подготовка. Другите трудно ще ви се доверят, докато не натрупате опит. Започнете добре информирани: проучвайте, питайте, наблюдавайте.

Наистина ли искате да смените професията си, или просто ви е писнало от старата?

Много хора на 40 години преживяват криза на средната възраст. Това е свързано с безпокойство, неудовлетвореност от всичко, апатия, желание за доказване.

Сигурни ли сте, че проблемът ви е точно работата? Може би се нуждаете просто от малко почивка, смяна на обстановката или нов, вълнуващ проект? Помислете как бихте могли да си осигурите нов, свеж поглед върху настоящата ви кариера и ако не се получи, се насочете към нова работа.

Вашият коментар